dinsdag 23 april 2013

Oppositie wil Timosjenko als presidentskandidaat

De drie oppositiepartijen in het Oekraïense parlement hebben het Europese Parlement gevraagd om zich in te zetten voor vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko, zodat zij de kans krijgt om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2015. Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij), Oleh Tiahnibok (Svoboda) en Vitali Klitsjko (Oedar) willen dat Timosjenko van alle blaam gezuiverd wordt.

Afgelopen week dienden vijf vrouwelijke parlementsleden een gratieverzoek voor Timosjenko in bij de commissie die president Viktor Janoekovitsj adviseert over het verlenen van amnestie. Tegelijkertijd verklaarde de voormalige voorzitter Sviatoslav Oliinik van de parlementaire commissie voor herziening van de Strafwet dat de president Timosjenko geen gratie kan verlenen, zoals hij eerder wel deed voor oud-minister Joeri Loetsenko.

Tegen Timosjenko lopen namelijk nog twee strafzaken wegens belastingontduiking en betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban. In de eerste strafzaak (UESU) werd dinsdag bekend dat de rechtszaak opnieuw is uitgesteld, nu tot dinsdag 21 mei. Timosjenko weigert nog altijd medewerking, zich beroepend op haar slechte gezondheid. Zij verblijft bijna een jaar in een ziekenhuis in Charkiv.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: