woensdag 17 april 2013

Merkel ziet veel problemen EU-verdrag Oekraïne

Oekraïne moet nog 'een hele reeks van problemen' overwinnen voordat een verdere toenadering tot de Europese Unie mogelijk is. Dit zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag na gesprekken met de Estse premier Andrus Ansip in Berlijn.

Het geval van de gevangen zittende oppositieleidster Joelia Timosjenko is volgens haar niet het enige obstakel voor de ondertekening van een associatieovereenkomst met Oekraïne later dit jaar in Vilnius. Merkel benadrukte dat het bij die overeenkomst niet alleen over het lot van Timosjenko gaat. 'In het algemeen gaat het om de rechtsstaat en de kwestie van de mensenrechten en vrijheidsrechten', zei ze. Het doel blijft echter de voormalige Sovjetrepubliek aan de EU te binden.

Ook de Estse premier zei dat Oekraïne 'nog een lange weg heeft te gaan'. Maar het land is ook een belangrijke partner voor de EU, aldup Ansip, reden waarom de associatieovereenkomst in werking zou moeten treden.

De overeenkomst met Oekraïne maakt intensieve politieke samenwerking met de EU mogelijk. Ook ontstaat een groot vrijhandelsgebied met het EU-blok. Een associatieovereenkomst wordt ook wel gezien als een voorportaal voor volledig lidmaatschap van de Europese Unie.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: