woensdag 17 april 2013

Parlementslid wil tv-presentator in de ban doen

De nationalist Ihor Mirsjisjenko is bezig handtekeningen te verzamelen onder de parlementsleden om een verbod in te stellen voor de Russische tv-persoonlijkheid Ivan Oergant om Oekraiens grondgebied te betreden. Oergant heeft zichzelf onmogelijk gemaakt met grappen over de Oekraiense slachtoffers van het Sovjet-regime.

De tv-presentator schijnt al aan de kant gezet te zijn door Kanaal 1. De Rus was tot voor kort regelmatig te zien op de nationale zender. Mirsjisjenko, parlementslid van Svoboda, wil hem niet eens meer het land in hebben.

Oergant vertelde tijdens de culinaire tv-show Smak dat hij ''groente hakte, zoals vroeger een Sovjet-commissaris deed met de inwoners van een Oekraiens dorp''. Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden via Twitter.

Het Oekraiense ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde boos richting de Russische autoriteiten en eist uitleg van Kanaal 1 over het incident rond Oergant. Zijn excuses via Twitter worden als onvoldoende aangemerkt. "Dit is nauwelijks een excuus. We willen een officiele verontschuldiging en uitleg van de leiding van de tv-zender'', aldus een woordvoerder woensdag.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: