donderdag 11 april 2013

Handelsakkoord EU en douane-unie even populair

Het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie en aansluiting bij de Russische douane-unie krijgen beide bijna evenveel steun van de Oekraïense bevolking. Uit een opiniepeiling van het bureau Rating blijkt dat het vrijhandelsakkoord wordt verwelkomd door 41 procent van de bevolking, terwijl 38 procent meer voordelen verwacht van de douane-unie met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Een op de vijf deelnemers aan de peiling bleek geen keus te kunnen maken.

Rating informeerde ook naar de mening over meer toenadering tot de EU. Die blijkt gesteund te worden door 50 procent, terwijl 37 procent er tegen is en 13 procent er geen mening over heeft. Tegelijkertijd is 42 procent voorstander van het samenvoegen van Oekraïne met de buurlanden Wit-Rusland en Rusland tot een staat. Daar is 47 procent weer tegen, terwijl 11 procent zich er niet over wilde of kon uitspreken.

Opvallend genoeg is een op de vier voorstanders van een fusie met de beide buurlanden ook voorstander van meer toenadering tot de Europese Unie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: