woensdag 3 april 2013

Ook cassatieverzoek Loetsenko afgewezen

Het cassatieverzoek van oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken tegen zijn veroordeling tot vier jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik en verduistering is afgewezen. Het Hooggerechtshof vindt dat hij terecht veroordeeld is voor het ongeoorloofd inzetten van extra geld voor het vieren van de Dag van de Politie en een hoger salaris voor zijn chauffeur. Wel werd de schadevergoeding die Loetsenko aan de overheid moet betalen teruggebracht van 61.520 naar 58.267 euro.

Loetsenko zit zijn straf uit in de Menska-gevangenis in de regio Chernihiv. Eind december 2014 wordt hij vrijgelaten. Zijn aanhangers hadden gehoopt dat hij vandaag vrij zou komen. Vanuit de Europese Unie is al meerdere keren aangedrongen op vervroegde vrijlating van zowel Loetsenko als van oud-premier Joelia Timosjenko. De ondertekening van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne is er zelfs afhankelijk van gesteld.

Loetsenko's echtgenote liet na het vonnis van het Hooggerechtshof weten dat zij noch haar man bereid zijn amnestie te vragen aan president Viktor Janoekovitsj.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: