zondag 1 december 2013

Rechter verbiedt demonstraties in Kiev

De rechtbank in Kiev heeft alle demonstraties in de hoofdstad verboden tot begin januari. Dat meldt tv-zender Kanal 5. Het gemeentebestuur had de rechter daarom gevraagd. In het vonnis worden expliciet genoemd: het kantoor van de president, bij het parlementsgebouw, regeringsgebouwen als het ministerie van binnenlandse zaken, het Europaplein en Maidan. 

Het plein voor de St. Michaelskathedraal, waar zich zaterdagavond nog 10.000 demonstranten verzamelden, wordt in het vonnis niet genoemd. Zondagmorgen rond 10.00 uur waren er al weer 1.000 demonstranten op de been. Om 12.00 uur begint een demonstratie vanaf het Taras Sjevtsjenkopark. 


Er zijn inmiddels al veel mensen op de been, auto's rijden toeterend door de straten. 'Het lijkt wel alsof er een belangrijke voetbalwedstrijd op komst is', meldt de Kyiv Post. Alleen al vanuit Lviv arriveerden 40 bussen, 80 minibussen en honderden personenauto's vol demonstranten in Kiev. Om onderweg niet door de politie lastig gevallen te worden, gingen er parlementsleden en juristen mee. Ook was er videoapparatuur om bij problemen bewijsmateriaal te verzamelen.

Maidan wordt bewaakt door de oproerpolitie, terwijl medewerkers van de gemeente op het plein aan het werk zijn. Ze herstellen de bestrating en zijn aan het schoonmaken. Op het plein bij de kathedraal kregen demonstranten verdedigingsles van mede-demonstranten. Ze leerden hoe ze zich met plastic stokken kunnen verweren, mocht het opnieuw tot ingrijpen van de oproerpolitie komen.

President Viktor Janoekovitsj zei zondagmorgen in een toespraak ter gelegenheid van de 22e verjaardag van het nationaal referendum over Oekraïne's zelfstandigheid dat de Europese koers vast staat. Hij beloofde er alles aan te doen om de toenadering tot Europa zo snel mogelijk te laten verlopen.


Bronnen: ForUm, Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: