zaterdag 30 november 2013

Loetsenko: Kiev moet maandag plat gaan

Voormalig minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko heeft zaterdagavond vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om maandag de wegen in de hoofdstad Kiev te blokkeren. Hij schaarde zich achter de nationale staking waartoe de oppositie eerder al had opgeroepen. Ook vroeg hij de 500.000 studenten in de hoofdstad om de straat op te gaan.

''We moeten Kiev platleggen, maar ook in andere steden moeten de mensen het werk neer leggen. Alleen zo komen we van deze regering af'', zei Loetsenko tot een menigte op het plein voor de St. Michaelskathederaal die tot 10.000 mensen groeide in de loop van zaterdag. Op het plein namen 's middags tien ambassadeurs een kijkje, waaronder de Nederlandse ambassadeur.

President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne is ,,bijzonder verbolgen'' over de gewelddadige incidenten tijdens een betoging in de hoofdstad Kiev zaterdagochtend. In een mededeling op zijn website zegt hij een onmiddellijk en objectief onderzoek toe naar de schermutselingen tussen demonstranten en agenten, zodat de schuldigen kunnen worden gestraft.

De nationale ombudsvrouw Valeria Loetkovska veroordeelt het politiegeweld van zaterdagochtend vroeg, waarbij honderden demonstranten letterlijk het Onafhankelijkheidsplein af werden geslagen. Zij spreekt van ''uitzonderlijk gewelddadig'' optreden. De politiechef in de hoofdstad heeft inmiddels toegegeven dat hij de opdracht gaf om het plein te ontruimen. "Het was alleen niet de bedoeling dat dit zo hardhandig zou gaan.''

Niet alleen in Kiev, maar ook in de stad Lviv in het westen van Oekraïne werd tegen de regering van Janoekovitsj gedemonstreerd. Daar waren ongeveer tienduizend mensen de straat opgegaan.
In Charkiv in het noordoosten van het land, niet ver van de grens met Rusland, betoogden juist duizenden aanhangers van de president.

Europa Nu, Kyiv Post, Ukrayinska Pravda, Nu.nl

Geen opmerkingen: