zondag 8 december 2013

Politie houdt betogers pro en contra gescheiden

De politie legt demonstranten die blokkades opwerpen bij de regeringsgebouwen geen strobreed in de weg. ''Agenten staan in rijen bij de gebouwen en vragen de demonstranten om geen geweld uit te lokken'', aldus een woordvoerder van de politiek in de hoofdstad zondagmiddag tegen het persbureau Interfax. Het gaat om de kantoren van de president, het kabinet en om het parlementsgebouw.

De politie probeert demonstranten pro en contra de regering uit elkaar te houden. Ook de aanhangers van de regering zijn massaal op de been. Volgens een officiele opgaaf zijn er 15.000 aanhangers van de regerende Partij van de Regio's op straat tegen 80.000 pro-Europa demonstranten. 
De organisatoren van EuroMaidan hebben het over zeker 300.000, maar waarschijnlijk meer. Het wordt al de grootste demonstratie sinds de Oranjerevolutie van 2004 genoemd. In tegenstelling tot vorig weekeinde verlopen de demonstraties tot dusverre vreedzaam.

Het Nationaal Hoofdkwartier van het Verzet, dat de demonstraties coördineert, zegt betrouwbare informatie te hebben verkregen dat de Russische president Vladimir Poetin in ruil voor financiële steun vrijdag van zijn collega Viktor Janoekovitsj heeft geëist dat hij orde op zaken stelt in Oekraïne. ''Dat komt neer op het uitroepen van de noodtoestand en het onderdrukken van verder protest'', aldus een verklaring van de actievoerders.
Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: