zondag 8 december 2013

Harde taal op bomvol Onafhankelijkheidsplein

De oppositie eist vervroegde parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen. "We willen dat iedereen wordt gestraft die vorig weekeinde betrokken was bij het in elkaar slaan van studenten. Dat het afgelopen is met dit ellendige kabinet, dat er nieuwe mensen aan het roer komen'', zei partijleider Vitali Klitsjko tegen de mensenmassa die zich zondagmiddag verzameld had op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Hij riep de demonstranten op om tot het einde te gaan, maar dan wel zonder geweld te gebruiken.

De oppositieleiders hebben president Viktor Janoekovitsj een ultimatum gesteld: de mensen die zijn opgepakt op het Onafhankelijkheidsplein, in hun ogen ''politieke gevangenen'', moeten vrij komen en in plaats daarvan dienen de aanstichters van het geweld achter de tralies te verdwijnen.

Oud-minister Joeri Loetsenko zei dat hij de president heeft aangeraden om het associatieverdrag met de EU zo snel mogelijk te tekenen en zijn kabinet te ontslaan, omdat alleen zo een einde gemaakt kan worden aan de huidige politieke crisis. Volgens Loetsenko is Janoekovitsj te ver gegaan ''toen hij onze kinderen in elkaar liet slaan en ons beroofde van een toekomst binnen de Europese Unie''.
 
Oud-premier Joelia Timosjenko liet via haar dochter Jevhenia aan de demonstranten weten dat de tijd voor onderhandelen wat haar betreft voorbij is. ''Geef niet op, doe geen stap terug en ga niet onderhandelen met de autoriteiten.'' Timosjenko is er van overtuigd dat Janoekovitsj nooit van z'n leven het associatieverdrag met de EU zal ondertekenen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: