donderdag 23 januari 2020

Peiling: driekwart tegen Russisch als tweede taal

Er is nog maar bar weinig steun onder de Oekraïense bevolking voor de erkenning van het Russisch als tweede officiële taal. Uit een peiling van de onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv en het Razoemkov Center blijkt dat 69 procent van de ondervraagden vindt dat het Oekraïens de enige officiële staatstaal dient te zijn. Tegelijkertijd menen zij dat de mensen die Russisch spreken dat in hun privésituatie kunnen doen en dat de overheid ze daarbij geen strobreed in de weg moet leggen.

Over het hele land gezien is slechts 12 procent er voorstander van dat het Russisch de tweede staatstaal wordt, terwijl 15 procent vindt dat dit het geval dient te zijn in de gebieden waar de meerderheid Russisch spreekt.

Uiteraard zijn er weer regionale verschillen. In het oosten van het land, waar veel Russisch sprekenden wonen, is de meeste steun voor het Russisch als tweede staatstaal, namelijk 31 procent. In het westen is nog geen 2 procent daar voorstander van. In de oostelijke provincies voelt ook 24 procent er wel voor om het Russisch als enige officiële taal aan te merken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: