donderdag 30 januari 2020

Europese Hof: Tsemach mag worden uitgeleverd

Volodimir Tsemach.
MH17-verdachte Volodimir Tsemach mag van het Europese Hof voor de Mensenrechten worden uitgeleverd aan Nederland om daar berecht te worden. Tsemach werd in juni vorig jaar door de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe ontvoerd uit door de separatisten bezet gebied in de provincie Donetsk, om vervolgens in september in het kader van een gevangenenruil te worden uitgeleverd aan Rusland.

Nog dezelfde maand keerde Tsemach terug naar bezet gebied waar hij eerder hoofd van de luchtbeveiliging was in de stad Slovjansk. Daar loopt hij het risico toch weer opgepakt te worden. De Oekraïense veiligheidsdiensten azen op hem, maar ook in Rusland zijn ze niet blij dat Tsemach in november aangaf dat hij wil getuigen in het proces tegen een aantal verdachten van het neerschieten van vlucht MH17. Tsemach wil wel getuigen, maar alleen via een videoverbinding vanuit door de pro-Russische rebellen bezet gebied.

Tsemach's klacht bij het Europese Hof richtte zich op zowel Oekraïne als Nederland. Zijn advocaat Anatoli Koetsjerena zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak dat Tsemach kan worden uitgeleverd. Hij heeft de Oekraïense nationaliteit en volgens de Oekraïense grondwet is uitlevering van staatsburgers niet toegestaan. Tsemach ontkent betrokken te zijn geweest bij het neerschieten van vlucht MH17 met een Buk-raket. Wel zijn er videobeelden waarop hij opschept over het neerschieten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: