dinsdag 14 januari 2020

Buitenlandse boeren willen ook grond kunnen kopen

Buitenlanders die in Oekraïne boeren voelen zich buitengesloten omdat zij pas in 2024 de kans krijgen om landbouwgrond te kopen. In een brief aan minister Timofeij Milovanov van Economische Ontwikkeling, Handel en Agrarische Zaken vragen de boeren om gelijke kansen. ''Wij boeren op gepacht land. Als de verkoop wordt vrijgegeven, dan wordt onze landbouwgrond opgekocht door mogelijk veel kapitaalkrachtiger bedrijven. Dit houdt in dat we deels, mogelijk zelfs helemaal ons bestaansrecht als boer verliezen.''

De boeren zeggen dat ze in de loop der jaren voor honderdduizenden euro's, sommigen zelfs voor miljoenen hebben geïnvesteerd in hun bedrijven. ''We hebben voor veel werkgelegenheid gezorgd op het platteland, vaak waren we zelfs de enige werkgever in ons dorp.'' De boerenwijzen op (grond)wetsartikelen waarin de overheid verplicht wordt om voor eerlijke mededinging te zorgen.

Het is de bedoeling dat de verkoop van landbouwgrond na de komende zomer wordt vrijgegeven, maar dan wel in eerste instantie alleen voor Oekraïense staatsburgers en voor Oekraïense bedrijven.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: