donderdag 30 januari 2020

Peiling: Zelenski dé aanjager van hervormingen

President Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski wordt door zes van de tien Oekraïners gezien als de belangrijkste aanjager van hervormingen in hun land. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv en Razoemkov Center. Deze peiling werd gefinancierd door Nederland als een MATRA-project.

In 2018 zag slechts 24 procent de president - toen nog Petro Porosjenko - als de belangrijkste aanjager. Het kabinet wordt door 37 procent van de deelnemers aan deze peiling gezien als hervormingsgezind en 30 procent ziet dat in Zelenski's partij Dienaar van het Volk. 27 procent meent dat die rol vooral bij de bevolking ligt omdat die hervormingen eist van regering en parlement, terwijl 23,9 procent meent dat de druk van publieke organisaties en (oorlogs)vrijwilligers ook een belangrijke rol speelt.

Terwijl in het buitenland wordt aangenomen dat vooral de druk van de Westerse landen en nog meer die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) doorslaggevend is bij het hervormen van Oekraïne, wordt daar door de bevolking toch anders over gedacht. Nog maar 12 procent is die mening toegedaan, terwijl dat een jaar geleden nog 24 procent was.

Voor iets meer dan de helft van de bevolking (50,9 procent) is het duidelijk dat oligarchen uit eigenbelang de veranderingen in hun land tegen proberen te houden. Voor 43,1 procent geldt die verdenking ook ambtenaren en overheidsbestuurders.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: