woensdag 29 januari 2020

Medvedtsjoek wil parlementsleden van de Normandische Vier bijeen brengen

Viktor Medvedtsjoek.
Viktor Medvedtsjoek heeft het plan opgevat om parlementsleden van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk samen naar een oplossing te laten zoeken voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. De leider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven zou inmiddels in Berlijn een gesprek hebben gevoerd met vertegenwoordigers van de Duitse Bondsdag. Ook zou hij een ontmoeting hebben gehad met Franse parlementsleden.

Volgens tv-zender 112 ging het om parlementsleden van de grootste fracties in de Bondsdag, maar namen van de deelnemers worden niet genoemd. Dat is evenmin het geval waar het de Franse parlementariërs betreft. Het is daarom nog maar de vraag in hoeverre dit een serieus initiatief is. Inmiddels is er wel een reactie van de Duitser Maximilian Krah, die voor Alternative für Deutschland (AfD) deel uitmaakt van het Europese Parlement. Hij noemt het initiatief ''de enige hoop op vrede'', terwijl hij het conflict in de Donbas omschrijft als ''bedoeld om Rusland en Oekraïne uiteen te drijven''.

Volgens de oligarch Medvedtsjoek, een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin, gaat het om een parlementaire ondersteuning van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk.

Dit viertal boekte naar zijn mening te weinig vooruitgang tijdens hun ontmoeting op maandag 9 december in Parijs, waar het ging om het plan-Steinmeier (voor verkiezingen en autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden) en een daarvoor noodzakelijke (grond)wetswijziging. De parlementsleden van de vier landen zouden in Straatsburg bijeen moeten komen om die vooruitgang wel te kunnen boeken.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: