dinsdag 7 januari 2020

Beren Synevyr vinden het te warm voor winterslaap

Wakkere beren in het natuurpark Synevyr.
Bron: Facebookpagina Synevyr.

Het is te warm voor de tijd van het jaar, waardoor de meeste beren in het natuurpark Synevyr nog steeds niet aan hun winterslaap zijn begonnen. Slechts drie van de in totaal 32 beren in het reservaat in het zuidwesten van Oekraïne hebben de slaap inmiddels wel gevonden. Het was in december steeds zo rond de 4 graden boven nul, terwijl het normaal gesproken gemiddeld 2,3 graden vriest en richting april zo'n 6,9 graden. Tot nu toe was er volgens de leiding van het natuurpark slechts sprake van een enkele koude week.

Het was juist in die week dat drie beren aan hun winterslaap zijn begonnen. ''De andere beren wachten nog op een vorstperiode.'' Er wordt gewezen op de klimaatverandering. Voor elke graad dat het 's winters warmer wordt, zal de zwarte beer z'n winterslaap met zes dagen verkorten.

De winterslaap is bedoeld om de periode met vorst en sneeuw door te komen, want dan is het in de natuur moeilijk om voedsel te vinden. De beren in het natuurpark Synevyr kennen dat voedselprobleem niet, maar toch volgen ze doorgaans hun instinct en beginnen ze aan hun winterslaap als het kouder wordt. Vorige winter hielden bijna alle beren in het park winterslaap.

Bron: Newsweek

Geen opmerkingen: