maandag 20 januari 2020

Premier Hontsjaroek wil weg, maar moet blijven

Premier Oleksiej Hontsjaroek.
Premier Oleksiej Hontsjaroek diende vrijdagmorgen zijn ontslag in. Formeel niet bij president Volodimir Zelenski, maar bij het parlement. Zo staat het in de grondwet. Hij overhandigde zijn afscheidsbrief evenwel toch aan de president, zodat die hem zou kunnen doorspelen aan parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov.

Vervolgens weigerde de president het ontslag van zijn premier te aanvaarden. Hij gaf de brief dus terug aan Hontsjaroek. En dus blijft Hontsjaroek aan als premier. Zelenski gaf hem echter wel te verstaan dat hij snel resultaten van Hontsjaroek's kabinet verwacht.

Vanmiddag kondigde de premier aan dat hij een aantal wijzigingen in zijn kabinet aanbrengt om sneller tot resultaten te kunnen komen. Vrijdag werd al bekend dat Aliona Babak is afgetreden als minister van Regionale Ontwikkeling. Hontsjaroek is niet alleen op zoek naar een opvolger voor Babak, maar hij wil ook een vicepremier benoemen die zich speciaal bemoeit met de bestuurlijke decentralisatie.

De ontslagaanvraag van Hontsjaroek werd ingegeven door de commotie die ontstond door een geluidsopname van een gesprek waarin de premier verkondigt dat president Zelenski geen economische kennis bezit en dat hem daardoor maar van alles wijs kan worden gemaakt door zijn adviseurs. Volgens Hontsjaroek gaat het om gemanipuleerde geluidsbestanden van meerdere kabinetszittingen. Hij heeft inmiddels opdracht gegeven om uit te vinden wie daarvoor verantwoordelijk is.

Over Zelenski zegt Hontsjaroek dat diens openheid en eerlijkheid hem tot voorbeeld dient. ''Ik heb mijn afscheidsbrief geschreven om elke twijfel aan mijn respect en vertrouwen in de president weg te nemen.''

Bronnen: Kyiv Post, Unian

Geen opmerkingen: