woensdag 22 januari 2020

Nieuwe Arbeidswet maakt ontslag moeilijker

De nieuwe Arbeidswet maakt het lastiger voor werkgevers om hun personeel te ontslaan. ''Werkgevers moeten voorspelbaar en betrouwbaar zijn voor hun werknemers. Ze kunnen alleen ontslag aanzeggen om één van de voorwaarden die in het door de werknemer geaccepteerde arbeidscontract staan vermeld'', zegt minister Timofiej Milovanov van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw over het wetsvoorstel dat het kabinet aan het parlement heeft voorgelegd.

De huidige Arbeidswet geeft werkgevers veel te veel ruimte om personeel te ontslaan. Er is altijd wel een reden te vinden en dat is niet goed, aldus Milovanov. ''Het moet afgelopen zijn met het manipuleren van werknemers of manieren zoeken om ze te ontslaan.'' De rechten van werknemers worden uitgebreid en mannen en vrouwen moeten dezelfde carrièrekansen hebben. De nieuwe Arbeidswet sluit ook beter aan bij de Europese wetgeving op dit terrein.

De nieuwe wetgeving is hard nodig, aangezien de helft van de Oekraïense arbeidsbevolking in eigen land zwart aan het werk is of naar het buitenland vertrokken om daar tegen een veel hoger loon te werken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: