dinsdag 7 januari 2020

Epifanius voorziet 'golf' van overstappende parochies

Metropoliet Epifanius.
Er zijn sinds de oprichting van de Orthodoxe kerk van Oekraïne een jaar geleden inmiddels zo'n 600 parochies van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat overgestapt. Metropoliet Epifanius zegt dat een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Hij verwacht een nieuwe golf van overstappende parochies, al maakt hij niet duidelijk waarop hij dit baseert.

Wel die overstap ''vreedzaam, rustig en vrijwillig'' plaats moet hebben. ''We zijn niet uit op een confrontatie'', aldus de kerkleider. Nadat de Orthodoxe kerk van Oekraïne als zelfstandige kerk werd erkend door het patriarchaat van van Constantinopel ging het aanvankelijk hard met de overstappende parochies van de 'Russische' kerk. Na een half jaar ging het om 500 parochies en inmiddels is daar dus een honderdtal bij gekomen. Het Moskouse patriarchaat telde zo'n 12.000 voor het merendeel kleine parochies en dus kan nog niet van een 'golf' van overstappers worden gesproken.

Ongetwijfeld speelt daarbij mee dat er in de afgelopen maanden geen druk meer is uitgeoefend op het Moskouse patriarchaat om afscheid te nemen van de benaming 'Oekraïens-orthodox' en in plaats daarvan zich een 'Russische' kerk te gaan noemen. Het oude parlement nam een jaar geleden een wet aan waarin het Moskouse patriarchaat werd opgedragen om voor 1 april een andere naam aan te nemen. Zo niet, dan zou de kerkvergunning worden ingetrokken, wat neer komt op het verbieden van deze kerk. Maar nog altijd noemt het Moskouse patriarchaat zich 'Oekraïens-orthodox' zonder dat dit gevolgen heeft voor de kerkvergunning.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: