donderdag 16 januari 2020

Premier Hontsjaroek onder vuur om geluidsopname

Premier Oleksiej Hontsjaroek.
Er is verwarring ontstaan rond een mogelijke ontslagaanvraag van premier Oleksiej Hontsjaroek. Er is een geluidsopname opgedoken van een gesprek dat de premier had met Katerina Rozhkova en Oksana Markarova, respectievelijk plaatsvervangend gouverneur van de Nationale Bank en minister van Financiën. Iemand, met een stem die lijkt op die van Hontsjaroek, constateert dat president Volodimir Zelenski geen kaas heeft gegeten van 's lands financiën, zodat ze hem wel van alles wijs kunnen maken op dit vlak. Het gaat dan met name om de koers van de hrivna. De Oekraïense munt is de laatste maanden flink in waarde gestegen en Zelenski zou zich afvragen hoe de Nationale Bank en zijn minister van Financiën dat hebben klaargespeeld.

Na het uitlekken van de geluidsopname werd meteen geroepen om het aftreden van de premier. Het parlementslid Oleksandr Doebinski van Zelenski's partij Dienaar van het Volk zei dat Hontsjaroek zijn ontslag zou moeten indienen bij de president. En in de media verschenen al gauw berichten dat de premier dat inderdaad al heeft gedaan.

Hontsjaroek ontkent evenwel dat het zijn stem is die in de geluidsopname is te horen. Ook zegt hij zijn ontslag niet te hebben ingediend en in een korte verklaring op de berichtensite Telegram legt hij de schuld voor dit alles bij zijn politieke tegenstanders. ''Ik waarschuw iedereen die tegen ons is: jullie maken ons niet bank! We gaan er alleen maar harder tegenaan om de corruptie te bestrijden.''

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: