zondag 12 januari 2020

Reporters Zonder Grenzen wil meer onderzoek naar moord op journalist Sjeremet

Reporters Zonder Grenzen maakt zich zorgen om de 'ongerijmdheden' in de bewijsvoering tegen de vijf verdachten van de moord op journalist Pavel Sjeremet. De politie pakte de verdachten, alle vijf oorlogsveteranen, vorige maand op nadat president Volodimir Zelenski er op had aangedrongen om eindelijk eens haast te maken met het zoeken naar de daders van de bomaanslag die in de zomer van 2016 het leven kostte aan de Wit-Russische verslaggever van de Oekrajinska Pravda.

Het lijkt er op dat de aansporing van Zelenski heeft geleid tot haastwerk, want de bewijsvoering lijkt erg dun te zijn. Ze blijkt uit beelden van een bewakingscamera dat de man die de bom onder Sjeremet's auto aanbracht 1,70 meter lang was. De hoofdverdachte, de muzikant Andriej Antonenko, is evenwel 1,80 meter.

Justitie baseert zich onder meer op de bevindingen van een deskundige met een twijfelachtige reputatie, terwijl inmiddels ook duidelijk is geworden dat getuigen onder druk zijn gezet. Hoofdverdachte Antonenko heeft officiële klachten ingediend tegen zowel president Zelenski als tegen Arsen Avakov, de minister van Binnenlandse Zaken.

Sjeremet's collega's bij de Oekrajinska Pravda zijn geschokt door de conclusie van de politie en het Openbaar Ministerie dat de vijf verdachten met de aanslag probeerden om onrust te zaaien. Zij zien zelf meer in de aanvankelijke conclusie van de politie dat de bomaanslag te maken had met Sjeremet's werkzaamheden als verslaggever van de kritische nieuwssite.

Volgens William Taylor, die eerder de leiding had van de Amerikaanse ambassade in Kyiv, zou ook minister Avakov twijfelen aan de juistheid van de verdenkingen tegen de vijf verdachten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: