donderdag 9 januari 2020

Dag van rouw voor slachtoffers vliegramp Teheran

President Volodimir Zelenski. Bron: president.gov.ua
President Volodimir Zelenski heeft vandaag uitgeroepen tot een dag van rouw voor de 176 slachtoffers van de vliegramp nabij Teheran. Elf Oekraïners kwamen om het leven, negen van hen waren bemanningsleden van het vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij UIA. Zelenski wil dat alles in het werk wordt gesteld om de oorzaak van de crash te vinden.

De Iraanse onderzoekscommissie krijgt de hulp van 45 Oekraïense experts van de Luchtvaartdienst, de Raad voor Onderzoek naar Luchtvaartongevallen en van de vliegmaatschappij UIA. Zo nodig worden ook deskundigen van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, de staatsveiligheidsdienst SBOe en de ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken ingeschakeld bij het onderzoek. Al deze deskundigen zijn inmiddels in de Iraanse hoofdstad.

''Het zijn de beste mensen die we hebben, mensen met veel onderzoekservaring. Zij zorgen er ook voor dat de lichamen van de Oekraïense inzittenden van het vliegtuig worden geïdentificeerd en gerepatrieerd'', aldus Zelenski. De president heeft vandaag een telefoongesprek met zijn Iraanse ambtgenoot gepland. Hij roept de internationale gemeenschap, in het bijzonder Canada, op om mee te helpen bij het vinden van de oorzaak van het neerstorten van de Oekraïense Boeing 737.

''In afwachting van de eerste bevindingen van het onderzoek vraag ik iedereen om af te zien van speculaties, complottheorieën en overhaaste veronderstellingen. Dit moet geen kwestie zijn om maar zoveel mogelijk 'likes' op sociale netwerken binnen te halen. We moeten geduld hebben.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: