donderdag 9 januari 2020

Vliegtuig UIA mogelijk per ongeluk neergehaald

Het toestel van Ukraine International Airlines (UIA) dat gisteren bij de Iraanse hoofdstad Teheran crashte, is mogelijk per ongeluk neergehaald door Iraans luchtafweergeschut. Dat zou blijken uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Bij de ramp kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Het vliegtuig was onderweg naar Kiev, maar stortte binnen een paar minuten neer.

De Amerikaanse president Donald Trump zei op een persconferentie dat sprake van een vergissing kan zijn. Hij voegde eraan toe dat hij een 'vreselijk gevoel' heeft over het neergestorte vliegtuig, maar dat hij geen bewijs heeft. "Iemand kan een fout gemaakt hebben", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, eraan toevoegend dat hij zijn bedenkingen had over de crash. Hij gaf geen verdere details.

Vlucht 752 van Ukraine International Airlines, een Boeing 737-800 onderweg van het Teheran naar Kyiv, verloor het contact enkele minuten na de start en niet lang nadat Iran raketten had gelanceerd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak.  Het vliegtuig zou zijn neergehaald door een luchtafweerraket, vertelden de bronnen aan het Amerikaanse tijdschrift Newsweek.

Mogelijk had Iran het luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees voor Amerikaanse aanvallen op doelen in Iran. Het hoofd van de Iraanse luchtvaartautoriteit ontkent alle beschuldigingen vanavond. "Het is technisch onmogelijk dat een raket het Oekraïense toestel heeft geraakt, en zulke geruchten zijn niet logisch", meldt het Iraanse staatspersbureau ISNA.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: