maandag 6 januari 2020

'Zonder Berkoet-agenten geen gevangenenruil'

Rusland weigerde om de Oekraïense soldaten bij de recente gevangenenruil over te dragen als Oekraïne niet bereid zou zijn om de voormalige agenten van de beruchte oproerpolitie Berkoet en de aanslagplegers van Charkiv vrij te laten. Dat zegt Valeria Loetkovska in een interview met UA Radio. Loetkovska is de Oekraïense vertegenwoordiger in de werkgroep voor humanitaire kwesties in Minsk en als zodanig direct betrokken bij de onderhandelingen over de gevangenenruil.

Vijf Oekraïense soldaten van een speciale eenheid werden in december 2017 door Rusland uitgezonderd van welke gevangenenruil dan ook. Daar kwam vorige maand verandering in toen Rusland eiste dat de vijf Berkoet-agenten en de drie aanslagplegers werden vrijgelaten. President Volodimir Zelenski besloot na veel wikken en wegen om daar aan tegemoet te komen. ''Al had ik onze mensen voor honderd agenten van de Berkoet moeten ruilen'', liet hij naderhand weten.

Rusland en de door dit land aangestuurde separatisten ruilden op 29 december 76 Oekraïense gevangenen voor 124 van hun eigen mensen die in Oekraïne gevangen zaten. Volgens Loetkovska worden nog altijd zo'n 300 Oekraïners gevangen gehouden door de separatisten. Er wordt inmiddels al onderhandeld over een volgende gevangenenruil

Bron: Unian

Geen opmerkingen: