zaterdag 4 november 2017

Rugzakkenkwestie kan tot politieke crisis leiden

De corruptiezaak rond Oleksandr Avakov heeft een belangrijke politieke dimensie. De journalist Dmitro Spivak zei gisteravond in een uitzending van ZIK TV dat de kans bestaat dat er vervroegde parlementsverkiezingen komen als president Petro Porosjenko en minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken niet tot een vergelijk komen, waarbij Avakov junior buiten schot blijft. Maar Spivak sprak ook de verwachting uit dat Oleksandr Avakov niet wordt vervolgd.

Oleksandr Avakov werd afgelopen woensdag opgepakt door het anti-corruptiebureau NABOe, omdat hij eind 2014 samen met twee anderen rugzakken van slechte kwaliteit tegen een veel te hoge prijs heeft verkocht aan de Nationale Garde die ressorteert onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvoor zijn vader verantwoordelijk is.

Het invloedrijke oud-parlementslid Taras Stetskiv zei vandaag op ZIK TV dat minister Avakov had moeten aftreden toen duidelijk werd dat zijn zoon zijn eigen ministerie heeft opgelicht. Hij wees met de beschuldigende vinger naar president Porosjenko, die deze drie jaar oude corruptiezaak gebruikt om minister Avakov onder druk te zetten. De twee liggen elkaar niet, maar volgens Stetskiv zijn Porosjenko en Avakov in de eerste plaats zakenlieden die in elkaars vaarwater zitten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: