maandag 27 november 2017

Volgende maand aanbesteding zonnepark Tsjernobyl

Het eerste zonnepanelenpark in de verboden zone van Tsjernobyl wordt volgende maand aanbesteed. Het gaat om een investering van 1 miljoen euro en een opbrengst van 1 Megawatt. De zonnepanelen moeten op zo'n honderd meter van de in april 1986 verwoeste kerncentrale worden geplaatst. Het project is ontwikkeld door het ingenieursbureau van de Oekraïense holding Rodina Energy en Enerpac, een Duits bedrijf dat zich richt op duurzame energie.

''Stap voor stap willen we een nieuw gebruik van de Tsjernobyl-zone. Het moet niet voor altijd een zwart gat blijven'', zegt hoofdingenieur Jevhen Variahin van Rodina in een interview met Bloomberg. Rodina en Enerpac hebben met de Oekraïense overheid een contract afgesloten waarin ze tot 2030 gegarandeerde 15 dollarcent per Kilowatt krijgen. Dat is 40 procent boven de huidige marktprijs.

In juli vorig jaar kondigde de regering aan dat er zonnepanelenparken moeten komen in de 30 kilometer rond de verwoeste kerncentrale, de zogenoemde verboden zone waarbinnen het te gevaarlijk is om langdurig te verblijven. Landbouw en bosbouw is te gevaarlijk, waarna alleen het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen overblijft.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: