donderdag 23 november 2017

Plotnitski zit nog altijd verschanst in zijn 'Witte Huis'

Separatistenleider Igor Plotnitski zit nog steeds in het stadhuis van Loehansk, ook wel het Witte Huis genoemd. Volgens nieuwssite Liga.net wemelt het daarbuiten nu van de gemaskerde soldaten met automatische wapens en witte linten om hun armen. Ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Volksrepubliek Loehansk en het gebouw van tv-zender Lugansk 24 zijn veel soldaten te zien.

Sinds vanmorgen vroeg zijn er ook meer pantserwagens rond deze gebouwen. Voorbijgangers, in het bijzonder mannen van middelbare leeftijd, worden om hun identiteitspapieren gevraagd. Gisteren was het centrum van Loehansk uitgestorven, maar inmiddels wagen zich toch meer mensen op straat. ''Je ziet nu weer ouders die hun kinderen naar school brengen.'' De ziekenhuizen functioneren normaal, maar de artsen hebben te horen gekregen dat ze de komende dagen de stad niet mogen verlaten.

De problemen in Loehansk begonnen maandag toen Plotnitski zijn minister van Binnenlandse Zaken ontsloeg. Igor Kornet werd ervan beticht dat hij Russische humanitaire hulpgoederen achterover heeft gedrukt. Kornet weigerde te vertrekken, waarna er ongeïdentificeerde soldaten en agenten van de voormalige Oekraïense oproerpolitie Berkoet op straat verschenen.

Separatistenleider Alexander Zachartsjenko is inmiddels ook in het conflict betrokken. Het Oekraïense leger is in paraatheid gebracht vanwege de onzekere situatie in de Donbas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: