donderdag 30 november 2017

'Wij hebben uitbreiding burgeroorlog voorkomen'

Er valt met Rusland niet te onderhandelen over de begin september bij de Verenigde Naties ingediende resolutie voor een vredeskorps in Oost-Oekraïne. Er komen wat Rusland betreft alleen bewapende blauwhelmen langs de frontlijn die de pro-Russische rebellen scheidt van het Oekraïense leger en die krijgen alleen de opdracht om de waarnemers van de OVSE daar te beschermen.

Adviseur Vladislav Soerkov van de Russische president Poetin is er in een interview met het persagentschap TASS heel beslist over: dit is het, take it or leave it. ''Het is een realistisch en goeduitvoerbaar voorstel'', aldus Soerkov. ''Wie geen vrede wil in Oost-Oekraïne moet dat maar openlijk toegeven en niet via allerlei schimmige constructies proberen de aandacht af te leiden.''

Oekraïne, daarin gesteund door de Verenigde Staten, wil ook blauwhelmen langs de Russische grens, terwijl de Amerikaanse speciale gezant Kurt Volker zelfs 20.000 blauwhelmen naar de Donbas wil sturen.

Soerkov noemt Rusland ''de meest effectieve partij'' bij het oplossen van conflicten. ''Dat is wel gebleken. Het was immers Rusland dat tegen heeft gehouden dat heel Oekraïne betrokken zou worden in de burgeroorlog.'' Ook wijst hij in het interview op de persoonlijke bemoeienis van president Vladimir Poetin bij de uitwisseling van krijgsgevangenen, overigens een voorstel van Poetin's goede vriend Viktor Medvedtsjoek, een Oekraïense oligarch en parlementslid voor een pro-Russische partij.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: