vrijdag 24 november 2017

Hoogbejaarde Krimtataarse overlijdt bij arrestatie

Een 83-jarige vrouw is gisteren overleden toen agenten van de staatsveiligheidsdienst FSB op de door Rusland geannexeerde Krim haar wilde arresteren voor het afpersen van een Turkse man. De Krimtataarse activiste Vedzhie Kashka werd onwel bij haar arrestatie in de stad Simferopol. Ze werd nog wel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten.

Volgens de FSB wilden Kashka en leden van de Mejis de Turkse man 7.000 dollar afhandig maken. De Mejis is de door de Russische autoriteiten verboden adviesraad van de Krimtataren. De activist Nariman Dzhelalov geeft een andere lezing van het gebeurde. De Turkse man zou niet het slachtoffer zijn, maar juist de dader. Hij had Kashka het geld afhandig gemaakt en zeven mannen uit haar omgeving, geen leden van de Mejis, probeerden hem er van te overtuigen dat hij de hoogbejaarde vrouw het geld terug moest geven. De zeven werden gearresteerd door de FSB. Ook zouden op tal van plaatsen huiszoekingen zijn verricht bij Krimtataren.

President Petro Porosjenko reageerde gisteravond geschokt op het overlijden van Vedzhie Kashka en de arrestatie van de zeven andere Krimtataarse activisten. ''Rusland is verantwoordelijk voor dit vreselijke voorval, en ik wil benadrukken dat een eind maken aan de Russische bezetting van de Krim de enige manier om de Krimtataren te beschermen'', zei Porosjenko op een persconferentie in Brussel, waar hij een ontmoeting had met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: