dinsdag 28 november 2017

Volker over gesprek met Soerkov: 'Een stap terug'

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker zegt in een interview met het magazine Politico dat zijn ontmoeting met adviseur Vladislav Soerkov van de Russische president Poetin niets heeft opgeleverd en zelfs ''een stap terug'' was. Het was Volkers bedoeling om Soerkov over te halen om het Amerikaanse (en Oekraïense) standpunt over te nemen dat de blauwhelmen van het vredeskorps in Oost-Oekraïne niet alleen langs de frontlijn worden geposteerd, maar dat zij ook de grens met Rusland gaan bewaken.

Er zat echter geen beweging meer in, constateert Volker in het interview. Soerkov zou zelfs op eerder gedane toezeggingen zijn teruggekomen. De Amerikaanse diplomaat weidt daar niet over uit, maar hij noemt wel het op de lange baan schuiven van een persoonlijke ontmoeting van beide presidenten als mogelijke oorzaak voor de onwillige opstelling van Soerkov. Volker en Soerkov ontmoeten elkaar mogelijk dit jaar nog een keer, maar helemaal zeker is ook dat niet.

In het interview met Politico zegt Volker ook dat er nog altijd geen besluit is genomen over het leveren van defensieve wapens, zoals Oekraïne graag wil. ''Na een maanden van interne discussies hebben zowel het Pentagon als het ministerie van Buitenlandse Zaken president Trump geadviseerd om akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van defensieve wapens met een totale waarde van 47 miljoen dollar. Het gaat dan om onder meer Javelin anti-tankraketten. Oekraïne heeft hier intensief voor gelobbyd. Maar Trump aarzelt kennelijk, hij wil de verkiezingen in Rusland afwachten.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: