woensdag 29 november 2017

Oekraïne wil minder Russische waarnemers OVSE

Oekraïne wil het aantal Russen onder de waarnemers van de OVSE terugbrengen. Dit onderwerp is vanmiddag een belangrijk agendapunt als de onderhandelaars van de zogenoemde contactgroep in Minsk weer bijeen komen. Volgens vice-parlementsvoorzitter Irina Herasjtsjenko, tevens onderhandelaar voor humanitaire kwesties, wil Oekraïne dat bespreken naar aanleiding van de door de separatisten in Loehansk gepubliceerde videobeelden waarop is te zien hoe een (Russische) waarnemer salueert voor een militant. De OVSE werd er flink door in verlegenheid gebracht.

Ook wordt weer gesproken over het ruilen van krijgsgevangenen. De separatisten zijn akkoord met die ruil en willen vanmiddag afspreken wanneer en hoe die ruil plaats heeft. Het is de bedoeling dat dit nog voor het einde van het jaar gebeurt.

Er zijn dit jaar nog twee onderhandelingsrondes gepland in de Wit-Russische hoofdstad, op dinsdag 5 en woensdag 20 december. Of nog wordt gesproken over een nieuw staakt-het-vuren vanwege de komende feestdagen is niet bekend. Een vorige poging tot een staakt-het-vuren vanwege het begin van het nieuwe schooljaar werd een fiasco, aangezien de rebellen gewoon door bleven schieten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: