donderdag 23 november 2017

Peiling: Porosjenko aan kop, maar zanger Vakartsjoek dé verrassing

Als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, dan zijn de beste kansen voor zittend president Petro Porosjenko. Uit een peiling van vier onderzoeksbureaus (Rating, SOCIS, Razoemkov en KIIS) blijkt dat Porosjenko met 16,1 procent aan de leiding gaat, gevolgd door Joelia Timosjenko met 14,4 procent.

Grote verrassing is evenwel Svjatoslav Vakartsjoek. De leadzanger van de immens populaire band Okean Elzy komt vanuit het niets op een derde plek met 12,1 procent. De 42-jarige Vakartsjoek gaf in augustus nog te kennen dat hij geen politieke ambities (meer) heeft. Tijdens de regeerperiode van Viktor Joestsjenko zat Vakartsjoek gedurende een jaar voor diens partij in het parlement, maar hij stapte op toen het met Joestsjenko's presidentschap de verkeerde kant op ging.

Joeri Bojko (Oppositieblok) en het onafhankelijke parlementslid Anatoli Hritsenko komen beiden in deze peiling uit op 9,3 procent. Vadim Rabinovitsj (Voor het Leven) krijgt 7,9 procent achter zich en Oleh Ljashko (Radicale Partij) komen uit op respectievelijk 7,9 en 7,5 procent. Waar Micheil Saakasjvili (Beweging voor Verandering) in eerdere peilingen nog 1,9 procent kreeg, wordt hij nu weggezet onder 'overigen' na oud-premier Arseni Jatsenjoek (Volksfront) die elfde staat met 1,4 procent.

Van alle ondervraagden heeft 21 procent nog geen keus kunnen maken, terwijl 18 procent niet van plan is om te gaan stemmen bij de komende parlementsverkiezingen in maart 2019. Voor de peiling zijn 20.000 Oekraïners gevraagd naar hun opvattingen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: