maandag 20 november 2017

Peiling: driekwart Oekraïners vindt Holodomor opzet

Er is weer meer draagvlak voor de herdenking van de Holodomor als volkerenmoord. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat 77 procent van de Oekraïners vindt de grote hongersnood in de winter van 1932-1933 met opzet is veroorzaakt door Sovjetleider Jozef Stalin. Voor 13 procent geldt nog altijd dat het het noodlot is geweest, terwijl 11 procent er geen uitspraak over wilde doen.

Vreemd genoeg was in 2015 80 procent er van overtuigd dat de Holodomor die aan naar schatting 7 miljoen mensen het leven kostte opzettelijk werd veroorzaakt om Oekraïense boeren de boeren 'een lesje te leren'. Een jaar geleden wees een opiniepeiling uit dat nog maar 72 procent die mening was toegedaan, en nu is dat dus alweer 77 procent.

Terwijl de meeste slachtoffers van de hongersnood destijds vielen op het platteland in het oosten en zuiden van het land wordt dat nu vooral in het westen en midden van het land als opzet gezien. In het westen van Oekraïne is 91 procent die mening toegedaan, in het midden 84 procent. In het zuiden en oosten ligt dat op respectievelijk op 65 en 56 procent.

De jaarlijkse herdenking van de Holodomor is komende zaterdag, sinds 1998 is dat op de laatste zaterdag van november. Meer over de Holodomor valt hier te lezen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: