donderdag 23 november 2017

'Duizend Russische soldaten in de stad Loehansk'

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het vertrek bevestigd van separatistenleider Igor Plotnitski uit Loehansk, vermoedelijk naar Rusland. Volgens adviseur Zorjan Shkirjak van minister Arsen Avakov zijn er momenteel zo'n duizend Russische militairen in Loehansk. Het zou gaan speciale troepen van de militaire inlichtingendienst GRU en van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken die de beschikking hebben over tanks, pantserwagens en artilleriegeschut.

De Russische soldaten zouden de situatie in de stad Loehansk volledig beheersen, waardoor het nog niet tot een geweldsuitbarsting is gekomen tussen voor- en tegenstanders van Plotnitski en diens minister van Binnenlandse Zaken Igor Kornet. Ook komen er steeds meer manschappen vanuit de naburige Volksrepubliek Donetsk naar de stad.

Dat laatste wordt ook bevestigd door Doni News, het persbureau van de pro-Russische separatisten. Doni News maakt melding van hulp van ''onze vrienden uit Donetsk, waarvoor we erg dankbaar zijn''.

Tegelijkertijd wordt aangevoerd dat de situatie is veroorzaakt door een sabotagecomplot van het Oekraïense leger. Daarbij wordt ook de naam genoemd van Anastasia Sjoerkajeva, directeur van de 'staatsomroep' van de Volksrepubliek Loehansk. Zij zou bij het Oekraïense complot betrokken zijn. Voor zover bekend had Sjoerkajeva zich samen met Plotnitski verschanst in diens hoofdkwartier en is zij vanmiddag samen met hem afgereisd naar Rusland.

Bronnen: 112.ua, Doni News

Geen opmerkingen: