zondag 26 november 2017

Hongarije ziet conflict over Oekraïens op scholen als 'een Europees probleem'

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto blijft het hard spelen. Hij heeft vrijdag op een persconferentie na afloop van de Oostelijke Partnerschapsconferentie in Brussel benadrukt dat Oekraïne de nieuwe Onderwijswet moet intrekken. Szijarto voerde daarbij aan dat zijn regering de etnische Hongaren in West-Oekraïne niet wil ''offeren op het altaar van de wereldpolitiek''.

Hongarije wil niet dat de scholen van de etnische Hongaren in Transkarpatië gedwongen worden om het onderwijs in het Oekraïens te geven, terwijl ze dat nu in het Hongaars doen. De Hongaarse taal wordt door de nieuwe Onderwijswet niet verboden, maar mag niet meer de boventoon voeren. Vooral minister Szijarto verzet zich daartegen. Hij heeft al gedreigd dat Hongarije tegen zal stemmen als Oekraïne lid wil worden van de Europese Unie of de NAVO.

Op de conferentie werd volgens Szijarto een resolutie aangenomen waarin wordt aangedrongen op het respecteren van de rechten van etnische minderheden. Dat was geen resolutie die enkel op Oekraïne slaat, maar Szijarto meent dat dit wel het geval is. Hij benadrukte dat op zijn persconferentie door te zeggen dat het conflict over de voorrangspositie van de Oekraïense taal niet tussen Hongarije en Oekraïne gaat, maar dat het ''een Europees probleem'' is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: