woensdag 29 november 2017

'Slechts' 341.000 Oekraïners al visumvrij naar EU

In de vijf maanden sinds het afschaffen van de visumplicht hebben 2,5 miljoen Oekraïners gebruik gemaakt van hun biometrische paspoort om de Europese Unie in te gaan. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal zonder visum hebben gereisd, want dat hebben 'slechts' 341.000 Oekraïners gedaan. "Dat is 3 procent van onze bevolking'', merkte woordvoerder Andri Demtsjenko van de Grensbewaking op tijdens een rondetafelconferentie in Kyiv.

Op 11 juni, de dag waarop de visumplicht werd afgeschaft, maakten 52.000 Oekraïners daar meteen gebruik van. Het grote verschil tussen het aantal Oekraïners dat met een biometrisch paspoort de grens over ging en het aantal dat dit zonder visum deed, valt te verklaren uit de grote aantallen Oekraïners die met een werkvisum in het buitenland werken.

Vooral buurland Polen is in trek om te gaan werken. Er werken daar nu zo'n 900.000 Oekraïners, terwijl de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten onverminderd groot blijft. De Oekraïners vormen de helft van alle migranten in Polen.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: