maandag 27 november 2017

Video: ophef om hartelijke begroeting militanten door OVSE-waarnemer

De OVSE is in verlegenheid gebracht door de hartelijke ontmoeting tussen een waarnemer van deze organisatie en een militant van de Volksrepubliek Loehansk (LPR). De waarnemer salueert voor de één en omhelst een tweede militant. Het filmpje is in omloop gebracht door de LPR. De Duitse journalist Julian Roepcke pikte het op en vroeg zich vervolgens af op Twitter af waarom een 'burgerwaarnemer' salueert voor een criminele aanvoerder van de LPR. Zowel het filmpje op YouTube als zijn commentaar kregen vervolgens ruime aandacht.

Inmiddels heeft de OVSE op Facebook uitleg gegeven: het gaat hier om een waarnemer die aanwezig is bij de overdracht van de lichamen van gesneuvelde Oekraïense soldaten bij het dorp Sjastia. De waarnemer begroet iemand die niet aan de gevechten meedoet, maar in plaats daarvan al sinds 2015 er voor zorgt dat krijgsgevangen genomen soldaten en de lichamen van hun gesneuvelde kameraden terug naar hun familie kunnen.

Hoe dan ook, volgens de OVSE is er intern inmiddels over gesproken dat het niet meer voor mag komen. ''Het ging om een gebaar naar elkaar van mannen die in het leger hebben gediend. Het gaat niet om een goedkeurend gebaar en het is evenmin een uiting van sympathie voor de betrokkene.''

Bronnen: Unian, YouTube


Geen opmerkingen: