zondag 26 oktober 2014

Premier Jatsenjoek verrast vriend en vijand

Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek heeft voor een verrassing gezorgd door als tweede te eindigen bij de parlementsverkiezingen van vandaag. Dat blijkt uit de nationale exit poll waarvan de uitslagen zojuist bekend zijn gemaakt. Zoals verwacht heeft het Blok-Porosjenko gewonnen, maar de afstand tot het Volksfront is minimaal: 23 tegen 21,3 procent.

Terwijl de opiniepeilingen van de afgelopen maanden uitwezen dat de Radicale Partij van Oleh Ljasko de op een na grootste zou worden, blijkt dat verre van bewaarheid. Met 6,4 procent is de Radicale Partij pas de vijfde partij in het nieuwe parlement. Samopomitsj - Zelf Hulp - wordt de derde partij met 13,2 procent, gevolgd door het Oppositie Blok met daarin veel mensen uit de voormalige regeringspartij, de Partij van de Regio's.

De nationalistische partij Svoboda krijgt volgens deze exit poll 6,3 procent, terwijl de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 5,6 procent nog net in het parlement komt. Onder de kiesdrempel blijven de Burgerbeweging van oud-minster Anatoli Hritsjenko (3,5 procent), de Communistische Partij (2,9 procent) en Sterk Oekraïne van Sergei Tigipko, voormalig minister van de Partij van de Regio's. Ook de extreem-nationalistische Rechtse Sektor staat met 2,4 procent buitenspel.

Het gaat hier wel om de helft van de 450 parlementsleden, aangezien de andere helft in de districten wordt gekozen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: