vrijdag 17 oktober 2014

Poetin optimistisch, Porosjenko pessimistisch

De Russische president Vladimir Poetin is positief over het overleg vanochtend met president Petro Porosjenko van Oekraïne. De twee staatshoofden spraken elkaar over het conflict in Oost-Oekraïne in de marge van de ASEM-top in Milaan. Tot een doorbraak heeft het gesprek niet geleid. "Het was goed en positief", zei Poetin na afloop tegen de verzamelde pers. De woordvoerder van Poetin voegde eraan toe: "De gesprekken zijn nog niet afgerond, het proces is gaande."

Later vandaag zullen de leiders elkaar nog een keer ontmoeten. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zijn bij die gesprekken betrokken. Het gesprek vanochtend tussen Rusland en Oekraïne werd geleid door de Italiaanse premier Renzi. Daar waren naast Merkel en Hollande ook de Britse premier Cameron en voorzitter Barroso van de Europese Commissie bij.

Renzi zei na afloop dat er vooruitgang is geboekt maar dat er nog veel strijdpunten zijn.
Begin september werd in Oekraïne een staakt-het-vuren afgesproken, maar op sommige plaatsen wordt nog steeds gevochten. Gisteravond spraken Merkel en Poetin elkaar onder vier ogen over de crisis. Dat gesprek duurde 2,5 uur.

Porosjenko heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Fayman na de eerste gesprekken vanochtend gezegd dat hij weinig hoopvol gestemd is over wat zich vandaag nog allemaal in Milaan gaat afspelen. Dat meldt het persbureau Reuters.

Bronnen: NOS, Reuters

Geen opmerkingen: