vrijdag 24 oktober 2014

Ruim helft Oekraïners wil lidmaatschap NAVO

Iets meer dan de helft van de Oekraïners wil dat hun land deel gaat uitmaken van de NAVO. Het gaat om 53,4 procent die voorstander is en 33,6 procent die er tegen is. Mocht er een referendum worden gehouden, zoals oud-premier Joelia Timosjenko graag wil, dan is 5,6 procent niet van plan daar aan mee te doen, terwijl 7,4 procent geen mening heeft over de vraag of Oekraïne lid moet worden van het militaire bondgenootschap.

Timosjenko wist met haar Moederlandpartij in de afgelopen weken 3,3 miljoen handtekeningen te verzamelen voor het houden van een referendum. Het was haar bedoeling dit referendum tegelijk met de parlementsverkiezingen te houden, maar daarvoor is het inmiddels te kort dag geworden.

Duidelijker is het dat veel Oekraïners vinden dat hun land een Europese koers dient te varen. Het gaat dan om 63,6 procent. Volgens een opiniepeiling van het Gorshenin Instituut is nog maar 13,8 procent van mening dat Oekraïne zich bij de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan moet voegen. Van de ondervraagden kiest 14,6 procent voor een tussenweg tussen oost en west, terwijl 8,1 procent zich van een mening onthield.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: