zondag 19 oktober 2014

Duits onderzoek MH17 wijst naar separatisten

Vlucht MH17 is door een raket die is afgevuurd door pro-Russische troepen in Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat concludeert de Duitse inlichtingendienst na onderzoek, meldt Der Spiegel. Volgens de Bundesnachrichtendienst (BND) is onomstotelijk vast komen te staan dat de pro-Russen verantwoordelijk zijn voor de ramp waarbij 298 mensen om het leven kwamen. Onder hen waren 196 Nederlanders en ook vier Duitsers.
Volgens Spiegel presenteerde de BND de bewijzen uit het onderzoek op 8 oktober aan Duitse parlementariërs. De Boeing 777 van Malaysian Airlines zou met een raket die werd afgevuurd vanaf een zogenoemd Buk-raketsysteem zijn neergeschoten. De lancering vond plaats in de buurt van de stad Donetsk. Uit foto's en satellietbeelden is op te maken dat pro-Russische separatisten het Buk-systeem hadden gestolen van het Oekraïense leger.

Volgens het onderzoek zouden zowel aan de pro-Russische als de Oekraïense kant leugens zijn verspreid over de oorzaak. Ook zou fotomateriaal zijn gemanipuleerd. Het Duitse onderzoek wijst duidelijk een schuldige aan. De Nederlandse Onderzoeksraad deed dat in zijn tussentijdse rapport over de vliegramp niet. Daar werd alleen gerept over de oorzaak van de vliegramp.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil opheldering van minister Ivo Opstelten over het satellietbewijs dat de Duitsers blijkbaar hebben.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: