woensdag 22 oktober 2014

Leger: 'Clusterbommen komen uit Rusland'

De Nationale Veiligheidsraad zegt dat de clustermunitie die experts van Human Rights Watch hebben gevonden vanaf Russisch grondgebied zijn afgeschoten op posities van het Oekraiense leger. Dat zou zijn gebeurd met raketinstallaties van het type Smertsj, aldus woordvoerder Andrei Lisenko. De mensenrechtenorganisatie legde de verantwoordelijkheid juist bij het Oekraiense leger, terwijl de OVSE eerder vandaag verklaarde geen bewijzen te hebben van het gebruik van clusterbommen.

Volgens de markeringen op de munitie zijn ze op 16 juni 2003 gemaakt, terwijl het Oekraiense leger voor het laatst in 1991 clusterbommen ontving. Dat was nog voordat het land zich losmaakte uit de Sovjet-Unie.

"Van deze productiedatum in 2003 leiden wij af dat de clusterbommen in Rusland zijn gemaakt en ook dat ze daar zijn afgeschoten. Dat moet zijn gedaan door het Russische leger en niet door de rebellen, want om clusterbommen af te schieten is getraind personeel nodig. Over die kennis en vaardigheid beschikken die niet'', zei Lisenko vanmiddag tijdens een persconferentie.\

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: