maandag 6 oktober 2014

'Als er niets gebeurt, verhongeren er straks mensen'

De supermarktketen ATB heeft door het oorlogsgeweld in de provincies Loehansk en Donetsk al een verlies geleden van ruim 61 miljoen euro. Met name in Loehansk hebben pro-Russische rebellen veel winkels geplunderd en vernield, terwijl ze ook de vrachtwagens van de supermarktketen hebben gestolen.

Inmiddels zijn 156 van de 226 supermarkten van ATB in 64 steden en dorpen in Donetsk en Loehansk gesloten. Van de 70 winkels die nog open zijn, bevinden zich 22 in het gebied waar de separatisten en het leger tegenover elkaar staan. Het is duidelijk dat ATB dit jaar in de rode cijfers belandt.

In een vandaag uitgegeven verklaring meldt algemeen directeur Boris Markov van ATB-Market dat niet alleen sprake is van een humanitaire ramp in de Donbas, maar dat de economie jaren nodig zal hebben om er weer bovenop te komen. Volgens Markov is de situatie in de beide provincies ''nagenoeg hopeloos''.

''Het is duidelijk dat het midden- en kleinbedrijf niet beschikt over voldoende reserves om dit alles te overleven. Maar ook de grotere bedrijven moeten moeite doen om te overleven en in veel gevallen zullen ze failliet gaan'', aldus Markov.

Hij schetst een situatie waarin de nutsvoorzieningen het laten afweten, er geen nieuwe aanvoer van voedsel is en de mensen in het getroffen gebied niet meer aan hun geld kunnen komen. ''Als de situatie zich niet snel ten goede keert, verhongeren er mensen in de komende winter.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: