zaterdag 18 oktober 2014

OVSE-rapport: nog veel onrust in Oost-Oekraïne

De waarnemersmissie van de OVSE die het zes weken geleden in Minsk afgesproken staakt-het-vuren moet controleren, meldt dat gisteren een goederentrein schade heeft opgelopen bij een ontploffing op het spoor tussen Kolomak en Vodjane, in de buurt van de stad Charkiv. Niemand raakte gewond. De staatsveiligheidsdienst SBU stelt een onderzoek in naar de daders.

De commandant van een groep separatisten van de Volksrepubliek Loehansk die een controlepost bemannen, vertelde waarnemers van de OVSE dat het dorp Fasjtsjivka gisteren tot driemaal toe is beschoten. Er zou geschoten zijn vanuit het 20 kilometer verderop gelegen dorp Tsjornoekhine, vlakbij het door het Oekraïense leger bezette Debaltseve. Er zou iemand zwaargewond zijn geraakt. Er werden 17 inslagen gemeld waarbij twee huizen werden vernield.

Een Oekraïense militair vertelde waarnemers van de OVSE tijdens hun bezoek aan de plaats Novoaidar, op 56 kilometer ten noorden van de stad Loehansk, dat met name jonge hoogopgeleide inwoners de stad per bus verlaten. Er zou geen werk meer voor ze zijn in het door de separatisten beheerste Loehansk. De waarnemers hoorden in Novoaidar dat met machinegeweren en luchtafweer werd geschoten.

De politiechef van Roebizjne, zo'n 100 kilometer ten noorden van Loehansk, vertelde waarnemers dat de misdaadcijfers fors omlaag zijn gegaan sinds het Oekraïense leger er weer de baas is. De man meldde dat er 85 'separatist gerelateerde' zaken waren waarbij werd gemarteld, ontvoerd, gemoord en aan joyriding werd gedaan toen de stad nog in handen van rebellen was.

De OVSE'ers constateerden dat er weliswaar controleposten zijn rond de stad Marioepol, maar dat het verkeer er niet door wordt gehinderd. Er was sprake van veel verkeer vanuit de richting van het 113 kilometer verderop gelegen Donetsk. De verkeersdrukte zou veroorzaakt worden door inwoners van deze stad die in Marioepol hun pensioen komen ophalen en voedsel inkopen. Vanwege een eerdere aanval op de plaats Sartana, op 20 kilometer van Marioepol, is er uit die richting minder verkeer. De inwoners verlaten Sartana alleen voor het hoogst nodige, uit angst voor nieuwe aanvallen.

In het door de separatisten van de Volksrepubliek Donetsk beheerste plaats Telmanovo, op 83 kilometer ten zuiden van Donetsk, wordt gemeld dat de hulpdiensten en het openbaar vervoer als normaal functioneren, maar dat het overheidspersoneel sinds september niet meer is uitbetaald. Datzelfde geldt voor de pensioenen.

In Dnipropetrovsk en Cherson is het volgens de OVSE rustig. Dat geldt ook voor Tsjernivtsi, Ivano-Frankivsk, Lviv en Kiev. De bisschop van de 51 gemeenschappen tellende Duitse evangelisch-lutherse kerk in Oekraine liet OVSE-waarnemers vanuit Odessa weten dat een predikant de Krim is uitgezet omdat Duitsland de Russische annexatie van het schiereiland niet heeft erkend. De kerkelijke eigendommen op de Krim zouden geannexeerd zijn en het is volgens de bisschop onduidelijk of de kerk ze nog terugkrijgt.

Bron: website OVSE

Geen opmerkingen: