dinsdag 21 oktober 2014

EU verdacht van omzeilen boycot via Oekraïne

Rusland gaat vanaf morgen ook groente en fruit uit Oekraïne boycotten, omdat er vermoedens bestaan dat deze afkomstig zijn uit EU-landen waarvoor al een boycot geldt. Volgens de Russische agrarische inspectie komen er veel producten zonder etiketten het land binnen. De laatste maanden is de import van groente en fruit vanuit Oekraïne flink toegenomen.Het gaat vooral om tomaten, paprika's, appels, peren en pruimen.

Eerder deze maand maakte de Nederlandse inspectiedienst Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) al bekend dat er werd gesjoemeld met etiketten om de Russische boycot te omzeilen. Toen bleek dat Nederlandse exporteurs blanco kistjes met groente en fruit naar Turkije stuurden, waar ze werden voorzien van een etiket met daarop 'Made in Turkey'. De KCB greep toen in, want ''de herkomst van producten moet altijd te achterhalen zijn".

De boycot van veel landbouwproducten uit de EU is een reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïnecrisis. Gisteren schortte Rusland ook de import van dierlijke vetten en vleesproducten als slachtafval uit de EU tijdelijk op.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: