zaterdag 18 oktober 2014

Van Rompuy: 'Poetin wil geen tweede Transnistrië'

De gesprekken die de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko gisteren in Milaan voerden heeft de twee niet dichter tot elkaar gebracht. Wel werd duidelijk dat Poetin niet uit is op de vorming van een tweede Transnistrië in de Donbas, aldus voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad die bij het eerste gesprek aanwezig was.

Transnistrië scheidde zich begin jaren '90 af van Moldavië en staat sindsdien onder Russische invloed, waarbij zelfs een flinke Russische troepenmacht in de nauwelijks door andere landen erkende natie. "Hij ziet de Donbas alleen als onderdeel van Oekraine'', aldus Van Rompuy.

Zowel hij als voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie waren voorzichtig optimistisch over de gesprekken tussen Poetin en Porosjenko. ''We waren het er over eens dat de rust in het oosten van Oekraïne terug moet keren. Het is daarom belangrijk dat de begin september in Minsk gemaakte afspraken worden nagekomen. in het bijzonder het staakt-het-vuren, de controle over de grens met Rusland en het houden van verkiezingen, ook in Oost-Oekraïne. De afspraken liggen er en alles draait nu om de implementatie ervan.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: