woensdag 29 oktober 2014

Volksfront wint, maar Blok-Porosjenko de grootste

De pro-Europese partijen in het nieuwe parlement krijgen een meerderheid van 311 zetels, de oppositie 112. De nog ontbrekende zetels kunnen niet ingevuld worden, want die komen toe aan de door Rusland geannexeerde Krim en de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden in de Donbas. Terwijl het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek met inmiddels 99 procent van de stemmen geteld nog altijd nipt aan de leiding gaat, blijkt dat het Blok-Porosjenko de grootste fractie wordt in het parlement.

De partij van president Petro Porosjenko heeft namelijk ook veel districtszetels binnen weten te halen en komt zo uit op een totaal van 132 zetels. Het Volksfront krijgt er 82 en Zelfredzaamheid van burgemeester Andrei Sadovi van Lviv 34. De Radicale Partij van Oleh Ljasko en de Moederlandpartij van oud-premier Joelia Timosjenko kunnen rekenen op respectievelijk 22 en 18 zetels.

Tot de pro-Europese krachten moeten ook 14 onafhankelijke, via hun districten gekozen parlementsleden worden gerekend. De nationalistische partij Svoboda haalt de kiesdrempel weliswaar niet, maar krijgt toch 6 districtszetels. Dat geldt ook voor de Rechtse Sektor en Volya met respectievelijk 2 en 1 districtszetel.

Het Oppositie Blok van oud-minister Joeri Boiko krijgt 29 zetels. Bij de oppositie voegen zich ook 81 via de districten gekozen parlementsleden die afkomstig zijn uit de Partij van de Regio's, de eerder zo machtige regeringspartij van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Sterk Oekraïne van de vroegere prominent van de Regio's Sergei Tigipko haalt de kiesdrempel niet, maar krijgt wel 1 districtszetel. Dat geldt ook voor de partij Zastrup.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: