maandag 27 oktober 2014

Oppositie-Blok presteert boven verwachting

Het Oppositie-Blok presteert boven verwachting en lijkt zelfs de vierde partij in het nieuwe parlement te worden met 9,91 procent nadat eind van de middag 65 procent van de stemmen geteld was. Michail Dobkin, de voormalige gouverneur van Charkiv en nummer drie op de kieslijst, vindt het een uitstekende score. ''Maar'', zegt hij, ''we rekenden op 20 procent.'' In de peilingen kwam het Oppositie-Blok niet over de kiesdrempel van 5 procent.

"We zijn de stem van Oost-Oekraïne, de industriële motor van ons land'', reageerde lijsttrekker Joeri Boiko, voormalig minister van Energie onder de in februari verdreven president Viktor Janoekovitsj. Het Oppositie-Blok wil niet de reïncarnatie zijn van Janoekovitsj' Partij van de Regio's, maar feit is dat veel vooraanstaande partijleden onderdak hebben gevonden in de partij die nog maar een paar maanden oud is.

In het nieuwe parlement wil het Oppositie-Blok de stem van Oost-Oekraïne laten horen, traditiegetrouw het gebied waar de Partij van de Regio's haar machtsbasis had. Het Oppositie-Blok kreeg gisteren 37,8 procent van de stemmen in de provincie Donetsk, bijna 34 procent in Loehansk en 32,9 procent in Charkiv. In de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden, met name de steden Donetsk en Loehansk, kon niet worden gestemd.

De krant Ukrajinska Pravda verwacht dat het Oppositie-Blok 31 zetels krijgt in het nieuwe parlement, maar lijsttrekker Boiko gaat uit van bijna het dubbele als het lukt om veel onafhankelijke parlementsleden, gekozen in de districten, aansluiting te laten zoeken. Boiko richt zich dan op de kandidaten die de Partij van de Regio's hebben verlaten en zich als onafhankelijk in de verkiezingsstrijd hebben begeven om zo meer kans te maken.

Het succes van het Oppositie-Blok kan volgens analist Timothy Ash van de Britse Standard Bank niet verhullen dat de steun voor de eens zo machtige Partij van de Regio's en haar opvolgers aanzienlijk is geslonken. ''De Partij van Regio's kon bij verkiezingen steevast rekenen op 35 tot 40 procent. Maar die tijd is voorbij.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: