vrijdag 31 oktober 2014

Brand in Zhovten tijdens film over transseksueel

De bioscoop Zhovten in Kiev is woensdagavond zwaar beschadigd door een brand. Het dak is grotendeels vernield. Het vuur ontstond tegen tienen tijdens een filmvoorstelling. Er zou sprake zijn van brandstichting. Een medewerker van de oudste bioscoop van de hoofdstad zag drie mannen wegrennen kort nadat het vuur werd ontdekt. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

De film die op dat moment draaide, was 'Summer Nights' van regisseur Mario Fanfani. Een film over de transseksueel Mylene die te zien was als onderdeel van het Molodist Festival. Zhovten had zich toegelegd op alternatieve films en festivals en onderscheidde zich van andere bioscopen die zich vooral toeleggen op populaire films uit de Verenigde Staten en Rusland. Er is al vaker geprobeerd brand te stichten in de uit 1931 dateende bioscoop vanwege het afwijkende filmaanbod.

De brandweer was snel ter plaatse, maar de twee bluswagens konden het vuur niet aan. Daarna duurde het ruim een half uur voordat assistentie kwam opdagen. Burgemeester Vitali Klitsjko gaf 's avonds al te kennen dat hij alles in het werk wil stellen om de bioscoop weer op te bouwen. Dat is een heel ander geluid dan een jaar geleden toen het stadsbestuur nog een poging deed om Zhovten te sluiten.

Klitsjko liet vanmorgen weten dat hij een fonds wil oprichten om Zhovten te herbouwen. Ook wil hij een onderzoekscommissie instellen die ut gaat zoeken wie verantwoordelijk is voor de brand.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: