zaterdag 25 oktober 2014

Kieswijzers helpen bij maken juiste keus morgen

Twee kieswijzers moeten de Oekraïners morgen helpen de juiste keus te maken bij de parlementsverkiezingen. Rada2014 is in het Oekraïens, Russisch en Engels en is opgezet door het marketingbureau RAM 360 samen met de activistische beweging Tsjesno, het Oekraïense Crisis Media Centrum, het platform waarmee journalisten worden geïnformeerd sinds het ontstaan van EuroMaidan.

Rada2014.com.ua biedt de mogelijkheid de kandidaat te zoeken die het beste bij hem of haar past. Er zijn dertien criteria: leeftijd, aantal keren afwezig in het parlement in de afgelopen twee jaar, of er familieleden van de kandidaat meedoen aan de verkiezingen, geboren in het buitenland, misbruik gemaakt van de stemkaart van een collega-parlementslid, in verband gebracht met corruptie, met omkoping, steun uitgesproken voor de separatisten, voor of tegen de dictatuur-wetten van 16 januari gestemd, zitting hebbend in het huidige parlement, tegenstander van het gebruik van geweld tegen de Maidan-activisten, lid van de Partij van de Regio's of de Communistische Partij en tenslotte de opstelling van de kandidaat tegenover de anti-corruptiewetgeving die vorige maand in het parlement werd aangenomen.

Rada2014.com.ua geeft ook de resultaten weer van de meest recente opiniepeilingen van het Gorshenin Instituut en de Democratische Initiatieven Foundation.

Dan is er ook nog Opir.org, een website met nieuws over de verkiezingscampagnes. Deze kieswijzer is meer gericht op de politieke partijen dan op de individuele kandidaten. Het is mogelijk om foto's en video's te uploaden om onregelmatigheden tijdens de gisteren afgesloten campagnetijd en op de verkiezingsdag zelf aan te tonen. Opir.org beschikt ook over een mobiele applicatie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: