vrijdag 31 oktober 2014

Drie partijen gaan regeringscoalitie vormen

Het Blok-Porosjenko, het Volksfront en Zelfredzaamheid hebben besloten dat ze samen de nieuwe regeringscoalitie gaan vormen. Eerder al werd bekend dat president Petro Porosjenko de kandidatuur steunt van Arseni Jatsenjoek als premier. Jatsenjoek is partijleider van het Volksfront dat bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag de meeste stemmen kreeg.

De drie partijen zijn overeen gekomen dat alleen partijen die de kiesdrempel hebben gehaald deel kunnen uitmaken van de nieuwe coalitie, dus geen individuele parlementsleden die via hun district zijn gekozen. Parlementsleden die voor de dictatoriale wetten van 16 januari stemden, zijn ook niet welkom. Er wordt niet meer gesproken met de Moederlandpartij en de Radicale Partij, hoewel president Porosjenko volgens de Ukrajinska Pravda nog wel een onderhoud heeft gehad met de partijleiders Joelia Timosjenko en Oleh Ljasko.

Een belangrijk uitgangspunt voor de nieuwe coalitie is een nieuwe Kieswet waarbij de districtsverkiezingen weer tot het verleden behoren. Twee jaar geleden werd het omstreden systeem (weer) ingevoerd waarbij de helft van de 450 parlementsleden via partijlijsten wordt gekozen en de andere helft via 225 districten. Bij de verkiezingen van zondag zagen toch nog veel parlementsleden die onder het regime-Janoekovitsj een negatieve rol speelden kans terug te komen via de districten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: